Znak kakovosti Triglavskega narodnega parka
27. avgusta, 2022Sočna v darilni embalaži
24. novembra, 2022Še zadnji vroč avgustovski vikend so dolenjski rejci drobnice izkoristili za obisk Posočja.
Dolgotrajna jutranja vožnja jim ni pobrala radovednosti in dobre volje. Mahnili so jo naravnost v Drežnico, kjer jih je s prisrčno dobrodošlico sprejel predsednik našega društva Milan Kalčič.
Da je beseda lažje stekla, je obiskovalce pogostil z domačim orehovcem in sadjevcem. Predstavil je delovanja društva, aktivnosti članov, avtohtone pasme in pasme, ki se v visokogorju najbolj obnesejo. Poudaril je specifiko reje v naših občinah ter opisal zgodbo postavitve predelovalnega obrata.
Rejci so medsebojno primerjali izkušnje pri reji, predvsem pa letošnje tegobe zaradi suše. Poskušali so skupaj predvidevati kdaj, kje ter po kakšni ceni kupovati bale. Primerjali so cene mesa, ter ugotavljali, kakšen problem predstavlja odročnost regije in s tem povezani visoki logistični stroški, razdrobljeni pašniki in majhne parcele.
V senci v gostinskem obratu je Emil Skočir navdušil s pokušino trenutno razpoložljivih suhomesnatih izdelkov iz predelovalnega obrata. Na Dolenjskem se jagenček peče ob vsakem večjem druženju ali družinskem prazniku, pri nas pa se povpraševanje gostincev po jagnjetini bistveno povečuje šele letos. Z izbiro prave recepture ovčje salame si prizadevamo ponovno približati okus ovčjega mesa širšemu krogu potrošnikov. Obiskovalci so pohvalili izdelke, ogledali so si predelovalni obrat. Zanimala jih je oprema, kapacitete strojev in zorilnice. Temeljito so izprašali Emila, ki jim je potrpežljivo razkazal prostore in odgovarjal na vsa strokovna vprašanja.
Izmenjava izkušenj dobre ali slabe prakse vedno vznemiri rejce, prinaša nove informacije, medsebojno primerja, vzbudi zdravo tekmovalnost, po potrebi solidarnost ter krepi vztrajnost in veselje pri reji drobnice.