Meso
drobnice


V Sloveniji je meso drobnice po porabi med manj pomembnimi vrstami mesa, a moderno in zdravo prehranjevanje narekuje večjo porabo.


Gre za okusno živilo, ki vsebuje malo maščob in veliko življenjsko pomembnih beljakovin in mineralov, pravilno pripravljeno pa je lahko odlična popestritev jedilnika za vsakogar.

Uporaba jagnjetine in kozličevine v kulinariki

Za kulinariko se največkrat uporabljata jagnjetina in kozličevina, ki ju odlikuje medena mehkoba in izvrsten okus, ob primerni pripravi pa je zelo dobro tudi meso odraslih živali. Vse bolj priljubljeni postajajo tudi izdelki iz mesa drobnice. Ovčja salama, na primer, je poslastica z vsebnostjo okoli 20% prvovrstne ovčetine, ki odlično dopolnjuje narezek s siri z naših planin. Gre za prvovrsten izdelek, ki ga poznavalci in jedci mesnih izdelkov, potem ko ga okusijo, ne umaknejo več z jedilnika.

Drežniška koza

Njena zibelka so Drežnica in ostale vasi pod Krnom. Na tem območju naravne razmere niso omogočale intenzivne živinoreje, zato je bila reja koz poleg ovčereje edina izbira. Za Drežniško kozo je značilna široka paleta barv dlake, prevladujejo pa živali temnejših barv. Kozli tehtajo do 80 kg, neredko tudi več, in imajo rogove, ki včasih presežejo dolžino enega metra. Rogate so povečini tudi koze, njihova teža pa je med 50 in 60 kg. Glede na namen reje sta se oblikovala dva tipa drežniške koze. Mlečni tip prevladuje v okolici Bovca, na območju Drežnice pa najdemo predvsem mesni tip.

Iz mleka mlečnih živali izdelujejo na Bovškem odlične sire, živali mesnega tipa pa se poleti pasejo v visokogorju na območju Krasjega vrha in dajejo kozličke, katerih meso je visoko cenjeno in iskano v vrhunski kulinariki.

Bovška ovca

Ta trdoživa in lokalnim razmeram odlično prilagojena pasma se je v Bovcu in okoliških dolinah razvila iz prvotne bele ovce, ki je nekdaj prevladovala v alpskem svetu. Namenjena je prireji mleka in jagnjet,v manjši meri tudi volne. Rejci mleko predelujejo v bovški sir, ki ima od leta 2012 evropsko zaščito označbe porekla. Volna bovških ovc je večinoma bele barve, čeprav je res, da v zadnjem obdobju opažamo porast deleža črnih in lisastih živali. Bovška ovca je sezonsko plodna, kar pomeni, da jagnji enkrat letno. Povprečna mlečnost v boljših tropih se približuje 300 kg mleka s 7,1% maščobe in 5,8% beljakovin.